Monday, January 18, 2016

Mennäkö vaiko jättää menemättä?



EK löi hanskansa piikkinaulaan ja kertoi että he eivät sovi yhtikäs mistään, niin mitä AY - tekee, ryhdytäänkö yksipuoliseen saneluun? (Neuvottelu tarkoittaa toisille sanelua.)

Kuluvasta vuodesta on tulossa lakkovuosi, maamme hallitus tuntuu tilaavan tappelujen tien.

EK.ta ei siis enää perinteisesti ole olemassa? Ptäisikö AY-liikkeenkin lyödä hanskat naulaan. Sitähän Kolme + yksi ässää lienevät koko ajan valmistelemassa. ?

Kivääreitä ei kannata vuoden 1918 perinteen mukaan kysellä, eikä perinteinen jalkajousikaan ole perustuslaillinen turva?


Taustalla väijyy nk isompi kysymys, tulevana keväänä olisi tehtävä meilläkin päätös tuosta uuteen keskusjärjestöön menosta. Taustalla liikkuu monenlaista ...

Jäsenistöltämme malttia ja järkeä ja näkemystä.


Miettii Tikkis

1 comment:

Juhani Tikkanen said...

Lainaus KSML-lehdestä tämän keskustelun taustalle:


Keskisuomalainen – lehdelle kiitokset taustatyöstä!

28.1.2016

Ammattiliittojen jäsenmaksuissa on suuria eroja. Maksut vaihtelevat muutamasta prosentin kymmenyksestä 2,2 prosenttiin palkasta, selviää Keskisuomalaisen ja seitsemän yhteistyölehden vertailusta.

Esimerkiksi keskivertoekonomin ammattiliittomaksu jää 0,4–0,5 prosenttiin bruttopalkasta ja kovapalkkaisen ekonomin vielä pienemmäksi. Ekonomiliiton mukaan kokopäivätöissä olleen ekonomin keskiarvopalkka ilman tulospalkkioita oli toissa lokakuussa 5 480 euroa. Liiton jäsenmaksu puolestaan on tällä hetkellä 304–344 euroa, mikäli kuuluu myös työttömyyskassaan. Kokonaissumma vaihtelee jäsenyhdistysten osuuksien mukaan.

Lentoemännät ja stuertit sen sijaan maksavat jäsenmaksua 2,2 prosenttia peruspalkastaan. Maksuun sisältyy työttömyyskassan lisäksi kattava vakuutusturva.

Jäsenmaksu muodostuu tyypillisesti liiton, jäsenyhdistyksen ja työttömyyskassan maksuista, mutta ei aina. Maksun suuruuteen vaikuttavat myös liiton koko ja jäsenedut.

SAK on koonnut jäsenliittojensa jäsenmaksut 2016 verkkosivuilleen. Lähes kaikkien STTK:n ja Akavan liittojen tiedot oli löydettävissä liittojen nettisivuilta. Vertailuun otettiin mukaan ensisijaisesti summat, jotka sisältävät työttömyyskassan jäsenyyden.
0,75–2,20 prosenttia tai 186–512 euroa

Prosenttipohjaiset (tietty osuus palkasta) jäsenmaksut vaihtelevat 0,75:stä 2,20:een. Matalin prosentti (0,75) on Akateemisten Järjestötoimitsijoiden Liitto AJT:ssä, johon kuuluu Akavassa ja neuvottelujärjestö JUKOssa työskenteleviä. Yhdistys on osa Akavan Erityisalat -ammattiliittoa, jossa jäsenmaksu vaihtelee jäsenyhdistyksittäin.

Euromääräiset maksut vaihtelevat alle 200 eurosta yli 500 euroon. Alle 200 euron jäädään ainakin Akavan Yleinen Ryhmä AYR:ssä, jossa jäsenmaksu on toistaiseksi ollut 186 euroa vuodessa. Lääkäriliitossa maksu on puolestaan 512 euroa.

Prosenttiperusteisia maksuja on etenkin SAK:ssa ja STTK:ssa ja euromääräisiä eniten korkeasti koulutettujen Akavassa. Prosenttimaksut ovat tavallisesti työnantajaperinnässä, eli työnantaja pidättää maksun palkasta ja tilittää sen ammattiliitolle. Prosenttimaksuihin liittyy monissa liitoissa katto.

Esimerkiksi STTK:laisessa Ammattiliitto Prossa jäsenmaksu on 1,4 prosenttia veronalaisesta palkkatulosta mutta enintään 57 euroa kuukaudessa eli 684 euroa vuodessa.

– Koetaan, että prosenttiperusteinen on tasapuolinen huomioiden sen, että jäsenissä on myös pienempituloisia. Katto taas on haluttu, jotta maksu ei nouse niin suureksi, että siitä tulee este (liittyä), kertoo johtaja Tarja Munukka Prosta

.

Akavalaisen Tekniikan akateemiset TEK -liiton toiminnanjohtaja Heikki Kauppi puolestaan kertoo, että hän on ollut liiton jäsen vuodesta 1982 ja jäsenmaksu oli jo silloin kiinteä. Tällä hetkellä se on 378 euroa vuodessa.

– Euromääräinen maksu ei ole ideologinen kannanotto suuntaan tai toiseen, me olemme vain tottuneet siihen. Käytännön syyt puoltavat sitä, mikä on kerran valittu. Muutos olisi valtava työ, Kauppi sanoo.

Ammattiliittojen jäsenmaksut pysyvät tänä vuonna pääosin ennallaan. Esimerkiksi SAK:n mukaan Puuliitto ja Rakennusliitto laskivat ja Kaupanalan esimiesliitto KEY ja Sähköliitto nostivat maksuaan. Muutokset ovat pieniä.

Outi Laatikainen
Keskisuomalainen