Saturday, November 14, 2009

Haltik virastona hajoamassa?

13. pv perjantaina Haltikin väelle lähetettiin tiedote jossa kerrottiin että vuonna 2010 pohditaan ilmeisesti aloitettavaksi eräiden Haltik-toimintojen ulkoistamista.

Ilmeisesti paikallista ATK-lähitukea oltaisiin lopettamassa ja/tai siirtämässä ulkoiselle toimijalle. Asiasta on tihkunut valmistelevia huhuja ja luuloja jo siitä alkaen kun Haltik perustettiin entisen Poliisin Tietohallintokeskuksen tilalle. Huhuja, joita ei ole tähän mennessä kukaan vahvistanut. Levottomuus on ollut kytemässä Haltikissa sen perustamisesta asti.

Aluetuessa työtehtävien siirto voisi koskettaa useita kymmeniäkin työntekijöitä.

Ilmeisesti valtionhallinnan Haltikille avuliaasti sanelemana etuna on, että supistusten jälkeen nyt koko maassa toimiva Haltikin aluetuen toimipaikat voitaisiin lopettaa. Esimerkiksi suunnitellun Hätäkeskuslaitoksen malliin. Siellähän lähes kahtakymmentä 112-paikkaa oltaneen suunnittelemassa / supistamassa vain jopa viiteen eri toimipaikkaan; esimerkiksi Turku siirretään Porin alaisuuteen.

Tämä nyt julkistettu mahdollisuus (aikeesta ei enää kuitenkaan liene valitettavasti kyse?) paikallisen aluetuen lopettamisesta ja siirtämisestä pois Haltikista paljastanee sellaisen hallintopoliittisen ongelman, että Haltik virastona ja sen takana olevat ministeritason niskaan huohottajat eivät tiedä mitä tekisivät HALTIK-virastollaan.

Seteli ryn piirissä on heitetty pariinkin kertaan ajatus että koko Haltik-virasto pitäisi "perua", ja aloittaa alusta siitä mistä joskus aikojen ATK-alussa aloitettiin; tiiviisti kunkin viranomaisen sisällä töitä tehden. ATK-aluetuki toimii asiakkaan kannalta parhaiten kun Adidas- tai Karhu-tossu tulee paikalle. Tuolloin hankalan laitteen lisäksi asiakaskin rauhoittuu, ja tieto kulkee. Myös ne epäviralliset sivulauseetkin.

Karhutossukulttuurissa ATK porukka sai myös välitöntä oppia siitä että miksi joku ei toimi. Koska päivittäin on tilanteita että joku mättää, värkit eivät toimikaan niinkuin italialainen laitekasaaja mainoksessaan on luvannut...

Suomen hyvinvointivaltiolle pitäisi olla varaa siihen että ATK-laitteista pidetään huolta ja ne toimivat.

Että Haltikin Turun alueen asioita siirryttäisiin hoitamaan Porista on tietenkin myös mielenkiintoinen tekninen mahdollisuus ja sinällään kiintoisa. ;-)

Kuitenkin kyseessä on leikkimistä vakavampi asia. Haltik hoitaa turvallisuusviranomaisten asioita. Työläiset tekisivät töitä mutta kun "herrat ja narrit" leikkivät kuka keksii milläkin Lapin laskettelurinteillä hassuimman idean.

Nyt siis sotketaan HALTIK virastona?

Seteli ry.n työryhmä on alustavasti käsitellyt asiaa ja palaamme asiaan lähipäivinä.

Jäsenistömme on käynnistänyt oman keskustelunsa Haltik virastosta suljetussa jäsenblogissamme.

Tämäntapainen blogirakenteiden käyttö on harvaan asutussa maassamme erinomainen tapa välittää ajatuksia, olkoonpa ajatukset välillä vaikka väärinkäsityksiä tai muuten vain ikäviä.

Kannaottoja mahdollisten väärinkäsityksien korjaamiseksi kommenttiosioon, tai suoraan Setelin emailiin: seteliry at seteli piste fi

8 comments:

Anonymous said...

Pääministeri Vanhanen on perustellut valtion tuottavuushanketta sillä, että yksityisen sektorin työvoimapulaan riittää tekijöitä.

Joskus tulee mieleen vanha merimiesjuttu kun matruusi heräsi koijastaan, nousi ylös ja kurkkasi kaiteen yli sataman hämyyn:
"Mikä maa, mikä valuutta?

Anonymous said...

Hallintoporukkaa vaan lisää ja tekijöitä vähennetään. Näin ne verot nousee ja osaaminen siirtyy Indiaan.

Anonymous said...

Outoa, että toimivat järjestelmät ajetaan alas ja yritetään korvata voittoa tavoittelevien yritysten palveluilla. Mitenkäs käy, kun organisaatio tulee riipuvaiseksi voittoa tavoittelevan yrityksen palveluista. Luultavasti hinta nousee ja yritys voi teettää töitä vaikka Kiinassa.
Päättävillä tahoilla pitäisi olla myös jonkinlainen henkilökohtainen vastuu tekemistään päätöksistä. Nykyisellään on helppoa sanoa vaan OHO, kun mentiin metsään veronmaksajien euroilla.

Juhani Tikkanen said...

Kävin torstaina visiitillä eduskunnassa ja keskusteluissa tuli tämä valtion tuottavuushanke myös esiin.

Sen hedelmiähän tämä Haltikin toimien ulkopuolisille rahastusfirmoille työntäminen myös lienee?

Korjatkaa jos tulkintani on väärä.

Ihmettelin sitä että valtio edelleenkin ajaa omia toimintojaan alas. Tuottavuushankehan sai nykyhallitukselta lisäpotkua kun tavoitteet tuplattiin kaksinkertaisiksi. Kasvot eivät anna myöden päätöstä peruuttaa? Vanhanenhan todisteli että valtiolta pitää vapauttaa työvoimaa yksityisen sektorin tarpeisiin. Sanoin esimerkkinä että minäkin siis voisin tallustaa yksityiselle työnantajalle ja valita heiltä joku minua miellyttävä työpaikka.
... -(

Nykyisenkaltaiseen lamaan pitäisi löytää nimenomaan työpaikkoja, eikä lopettaa entisiä. Eikös.

Elvytystoimet ainakin minun kotikadullani pönkittivät virolais-latvialaista rakennusfirmaa: elvytysrahalla urakoivat yhden talonn katon uusiksi. Firman vetäjät ajelivat paikalle Bemari-maasturilla, eikä rekkari ollut siis Suomen.

Toki kielisukulaisten pitää myös saadda voipullansa Suomenlahden eteläpuolellakin...

Pohtii

j.t.

Seteli ry said...

Täällä käynyt ilmeisen vihamielinen kommentti, jossa oli asiattomia linkkejä. Tämän jälkeen muutimme kommmenttikäytäntöä niin että ne pitää ensin hyväksyä ennenkuin tulevat tänne näkyviin.

Emme halua että blogimme kommenteista leviää erilaisia haitta- ja/tai vihamielisiä linkkejä.

Anonymous said...

No voihan nenä! Kuka se oli, mistäpäin maailmaa?

Anonymous said...

oppineet paljon

Seteli ry said...
This comment has been removed by the author.