Tuesday, March 3, 2009

Hallitus kyykyttää

Vanhasen hallituksen ylimielinen päätös nostaa eläkkeelle siirtymisiä kahdella vuodella nosti hämmästyksen jälkeen pettymyksen kiukkua. Palataanko tosiaan viime vuosisadan torpparipoliitiikan tapaiseen yksipuoliseen sanelupolitiikkaan.

Onko hallitus aivan varma että vajaat sata vuotta sitten ilman aseenkantolupia käyttöönotetut geväärit ja kuularuiskut ovat kadonneet. Vainko siksi että hallitus kieltää niiden käytön. Eihän gazalaisten raketeillekaan taida raketinampumislupia löytyä?

Onko nykySuomen työvoimapolitiikka muuttunut yksipuolisen ja ylimielisen yksinkertaiseksi, taas?

Palkansaajia on kyykytetty ihan tarpeeksi. Työnantajat suojaavat tuotantoaan ystävällismieliseen Kiinaan. Kun sinne ei enää mahdu uusia tehtaita eikä entisiin riitä halpaa sähköä niin onko nyt vuorossa Intian suunta.

Isot firmat ärhentelevät että jollei joku työväestön vakoilulaki mene eduskunnassa läpi niin he muuttavat pääkonttorinsa työväestön oikeuksia syvemmin polkeviin maihin. Tervemenoa, senkin rosvot, tekisi mieli toivottaa.

Mikä on se hinta jonka työllään elävä vielä suostuu maksamaan. Eläkekin viedään. Samassa eläkerosvouksen ilmoituksen yhteydessä uhiteltiin että eläkkeitä myös tullaan rahallisestikin leikkaamaan? Vai miten se oli, kiukultaan jää joskus joku "pieni" yksityiskohta vähemmälle huomiolle?

Ei eläkkeitä leikata, ne viedään meiltä tätä menoa heti kokonaan? Nostetaan eläkeikä varmuuden vuoksi niin korkeaksi että kukaan ei elä niin pitkään. Työterveyshuollon pääomasijoittajat ovat jo havainneet tulevan kultamunan munimisbisneksen. Työterveyshuolto myytiin ulkomaisille pääomasijoittajille. Kuten katsastusmonopolikin aikoinaan. Suomen tasavallan jalokivet ovat helposti ulkomaille valuvaa omaisuutta.

Jos työväestön työssäjaksamiseen ja viihtymiseen satsattaisiin, niin jo olemassaolevat työssäkäyntioikeudet 68 ikävuoteen saakka riittäisivät pitkälle. Ainakin valtion työpaikoilta kuuluu jopa irtisanomisia tuottavuuden noston takia, - tuottavuuden nostohan on pelkkää raakaa työvoiman saneerausta. Ajetaan ihmiset työttömyyskassoihin: missä on kansantaloudellinen säästö?

Ollaanko me Suomessa enää pitkään aikaan oltu ihan viisaita?

Tulevaisuus vaikuttaa olevan mustia pilviä täynnä. Sensijaan että yhdessä tehtäisiin jotakin työvoiman viihtyvyyden parantamiseksi, eikä jatkuvia "tuottavuuden nostoja" eli työvoiman hallitsematonta poispotkimista. Kuka enää jaksaa, viitsii tehdä töitä.

Työntekijöille ei jätetä muita vaihtoehtoja kuin olla tekemättä. Miten työllään elävät jaksavat? Miten jaksaa olla iloisella mielellä, ja aina ja aina uudelleen valmiina äänestämään entiset "lahtarimme" heiluttelemaan teilikirveitään työpaikkojemme ylle?

Olemmeko saanet mitä äänestimme. Onko seuraava laki että valtion tuottavuuden takia ei enää julistetakaan uusia vaaleja? Miten lähellä sellainen aika on?

No comments: